De meeste honden zijn het liefst voortdurend bij hun baas, maar soms kan het niet anders dan dat de hond thuis moet blijven of naar een pension moet. Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Natuurlijk is het ook een optie om de hond mee te nemen op vakantie, maar dan zijn er wel een aantal punten waar je op moet letten.

 

Heeft het meerwaarde voor de hond?

De hond mee op vakantie dat klinkt natuurlijk super gezellig, maar in sommige gevallen romantiseren we dit beeld. Voor een hond is het namelijk niet leuk als hij tijdens een autoreis dagen moet reizen om daarna ook nog eens veel alleen in de accommodatie te moeten blijven. Dus neem alleen je hond mee als het ook echt meerwaarde heeft voor je huisdier. Tenslotte is het voor je hond ook vakantie. Het is ook belangrijk dat de hond sociaal en redelijk rustig is om niet één bron van ergernis voor de andere gasten te zijn op de camping, in het hotel of appartement.

 

Wat moet je checken

Maar oké, de hond gaat mee. Ga je met de auto op vakantie dan moet je op meer dingen letten. Check eerst even de reis- en autoverzekeringen hoe je met betrekking tot de hond verzekerd bent. Kijk ook wat de voorwaarden voor reizen met een hond zijn voor het gekozen vakantieland, maar ook voor de landen waar je doorheen reist. Heeft de hond de juiste inentingen? Moet hij een muilkorf om of in quarantaine? Heeft de hond een tatoeage en een hondenpaspoort? Of is hij gechipt? Sommige landen hebben afwijkende eisen, dus check dit goed zodat je niet straks problemen aan de grens krijgt.

 

Welke accommodatie kies je?

Als de hond mee op vakantie gaat, speelt de bestemming en het type accommodatie ook een rol. In een warm vakantieland is het bijvoorbeeld prettig als de hond een plek heeft waar hij verkoeling kan zoeken. Een verblijf in een hotel is vaak wat lastiger, zeker omdat de hond meestal niet overal mag komen, bijvoorbeeld in het restaurantgedeelte. Hij moet dan even rustig op de kamer kunnen blijven. Een appartement is vaak wat makkelijker, maar ook hier wordt een blaffende hond niet gewaardeerd. Waarschijnlijk mag de hond ook niet op het terrein van het zwembad. Een vakantiewoning huren is vaak de beste optie, zeker als deze woning ook nog eens rustig gelegen is waar je lekker kunt wandelen met de hond.

 

Wat neem je mee?

Als de hond mee op reis gaat is het handig om een recente foto van de hond mee te nemen. Mocht hij onverhoopt zoekraken, kun je deze foto verspreiden. Zorg ook voor een halsband met je 06-nummer er op. Natuurlijk neem je ook zijn favoriete speeltje mee en de borstel. Het telefoonnummer van de dierenarts is ook altijd handig voor als je vragen hebt over de gezondheid van de hond. Zorg voor een mand of deken om een eigen plekje te creëren en de voederbakken. Hou minimaal één bak bij de hand voor als de hond onderweg wil drinken of eten. Een extra riem is ook handig, net zoals een pin waaraan je de riem in de grond vast kunt zetten. Vergeet ook de poepzakjes en de tekentang niet. Wat je echt niet mag vergeten is het volgende: het dierenpaspoort en/of inentingsboekje en het chip- of tatoeagenummer van de hond.